Witte abeel – Populus alba

De witte abeel (Populus alba), ook wel zilverpopulier genoemd, is een boom uit de wilgenfamilie (Salicaceae). De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en in het midden en het westen van Azië. Sinds de vijftiende eeuw komt de soort voor in Nederland. Wordt genoemd in de Cruijdeboek, deel 6, Rembert Dodoens. Van der boomen, haghen, ende alle houtachtighe gewassen uit 1554. In parken en tuinen werd de boom veel aangeplant voor de sier. In de duinen heeft de boom kans gezien om zich in te burgeren. Ook weer een plant die dank zij de mens een groter areaal heeft gekregen.
Biotoop Volgens; wildeplanten.nl
Bodem: Zonnige plaatsen op vrij droge tot vrij natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot meestal kalkhoudende grond (van zand tot klei).
Groeiplaatsen: Zeeduinen (duinbossen), bossen (o.a. ooibossen langs grote rivieren), bosranden, struwelen en bermen.
Er komen hier in Drenthe weinig echt uitgegroeide bomen voor we zitten hier dan boven of op de noordgrens van het natuurlijk plantareaal, de boom krijgt misschien wel meer kans hier door de klimaat verandering. Alleen dan wel opplaatsen die wij verrijkt hebben met bodembewerking en bemesting. De boom groeit niet op de pleistocene zandgronden met een ongestoord profiel te zuur.

EEN WITTE ABEEL MET EEN ENORME WORTELPRUIK

De witte abeel kruist met de ratelpopulier en geeft dan de grauwe abeel. De keuze of de boom een grauwe of een witte abeel is niet altijd makkelijk omdat er kruisingen zijn die sterk op de witte abeel lijken. Dit onderwerp heb ik nader beschreven bij de grauwe abeel. Wat wel belangrijk is dat uitlopend blad van wortelopslag van een paar jaar oud in het voorjaar het zelfde blad geeft als een boom. Het specifieke handvormige blad is bij wortelopslag en de boom wanneer ze een sterke vegetatieve groei hebben, het eerste jaar wortelopslag en langloten in de zomer. Deze komen aan de boom ongeveer na de langste dag. Een boom die op een standplaats staat waar de biomassa grotendeels is bereikt geeft ze veel minder. Alleen het specifieke handvormige blad bij sterke groei. Wat ook een heel sterk kenmerk is zijn de katjes in het voorjaar, de grauwe abeel heeft ze overdadig in de hele kroon de witte abeel veel minder en veel kleiner en het meest boven in de kroon. Wortelopslag is niet altijd bepalend de standplaats heeft hier veel invloed op. En als laatste wordt de witte abeel veel meer bezocht door insecten wat vooral te zien is door vraat van ruspen.

Foto’s van wortelopslag, zitten foto’s bij waarbij de wortelopslag heeft mogen doorgroeien tot een wortelpruik met volledige bomen.




Een paar voorbeelden van bomen.



Deze boom is met rust gelaten en heeft wortel uitlopers die uitgroeien tot bomen.

Foto’s van de wortelopslag.


Foto’s 2012

Foto’s 2020


Wortelopslag