Larix x eurolepis / Lariks

De hier in het bos groeiende lariks is een kruising tussen de Europese en de goudlariks. Een toevalskruising uit 1885 die het bij ons veel beter doet dan zijn ouders. Sterke groeier die zich explosief uitzaait en heel duurzaam hout geeft vergelijkbaar met de eik. Het is een bosboom maar heeft in verhouding tot andere bosbomen wel meer licht nodig. Groeit op alle gronden maar een vraagt wel een stabiele standplaats, doet het beste op niet te rijke of arme grond. De boom heeft een redelijke door wortelbare standplaats nodig. Op een natte standplek wordt hij niet oud, groeit wel maar slecht. Op een te rijke standplaats groeit hij te hard.

herfstkleur lariks

herfstkleur lariks

De boom groeit snel in zijn jeugd maar dit vertraagd bij het ouder worden. Heeft een natuurlijke stamreiniging, dit is het laten vallen van dood hout zodat er geen knoesten in het hout komen. Geeft ook makkelijk een lange rechte stam. De naalden verteren redelijk makkelijk vergelijkbaar met eik en beuk (tot 3 jaar). Het is de enige naaldboom die zijn naalden in de winter verliest en heeft een prachtige gele herfstkleur. In de jeugd heeft hij een kegel vormige kroon welke afplat als hij ouder wordt, hoogte ongeveer 30-40 meter. Wordt gemiddeld 150 jaar, staat niet bekend dat hij erg oud kan worden maar heeft hier in Nederland daar nog geen kans voor gehad. De meeste bomen met kwaliteitshout kunnen dit wel. Onder een ouder bestand van lariks valt veel licht. Hij heeft dan geen extremen invloed op de standplaats waar hij staat zodat er ook andere beplanting kan groeien of zelfs een natuurlijke vegetatie kan ontstaan vaak een grasvegetatie.

lariks bos

lariks bos

Een boom waar dan ook de hoop van de moderne houtvesters zich op heeft gevestigd vooral om zijn vermogen om zich zelf te verjongen en hij een onderbegroeiing of tweede boomlaag toelaat. Zodra er in het bos gekapt wordt komt hij op, als er een zaadbron van in de buurt is. Helaas is wel zo dat als de grond veel voeding heeft en er valt veel licht op de grond hij erg veel kiemt en explosief groeit met de neiging om dan massaal om te vallen. Zodat hij op dit punt wel aandacht nodig heeft. Nu is het zo dat bijna alle standplaatsen / groeiplaatsen anders zijn de beheerders moeten dan ook kijken wat er gebeurt en hier op reageren. In Nederland zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in het bos, de traditionele bosbouw verdwijnt en wordt vervangen door een veel natuurlijker aanpak.

Uitgegroeide lariks

Zaailingen en jonge lariks

naalden, vruchten en stam. Afbeeldingen aanklikken voor vergrotingen

Bosbeheer van de lariks oud en nieuw.

Hier onder het leven van de lariks weergeven met foto’s het begint na het kappen van een “bos”. Er komen bijna altijd weer jonge exemplaren op de lariks zaait zich zelf (soms massaal) uit.

Op een natte standplaats komt er relatief natuurlijke vegetatie op in de onder laag met lijsterbes, vuilboom grassen of varens. Soms ook wat berk. De lariks voelt zich niet echt thuis en geeft andere vegetaties volop de ruimte.

Op een droge standplaats komen vaak de lariksen zo massaal op dat andere planten geen kans krijgen. Na een 20-25 jaar blijven de sterkste over en komt er onder de lariks een schrale mos of grasvegetatie.

De huidige bossen met grote exemplaren zijn door houtvesters begeleid tot de huidige vorm. Met het nieuwe bosbeheer, waar in de begeleiding minimaal is en de bomen door sociale differentiatie (selectie) zichzelf moeten dunnen is het eindbeeld anders. Bomen en bossen leven in een andere tijdschaal dan wij de processen van het leven duren in het bos tientallen jaren. Hoe dit er gaat uitzien hangt van veel factoren af. Komen er ook andere boomsoorten in? Worden ze allemaal even groot? Wat wordt de afstand tussen de exemplaren? Kan het bos zich redden zonder een verplegende  dunning?  Wat wordt de waarde voor de natuur, heeft het bos waarde voor vogels? En zo zijn er nog veel vragen te verzinnen. Ik denk dat bij een zware lariks opslag menselijk ingrijpen nodig zal blijven om alle eisen die aan een modern bos worden gesteld te kunnen voldoen. De eisen zijn; natuurwaarde, hout opbrengst en recreatieve waarde. Elk bos is anders en de beheerder zal dan ook iedere keer andere keuzes moeten maken.

gekapte larix bos

gekapte larix bos er is niet zoveel gekapt waardoor het bosklimaat blijft bestaan zaailingen van bosbomen hebben veel meer kansen dan na het kappen van grote oppervlakte. Na kap van grote oppervlaktes krijgen wind en zon veel meer grip op het terrein.

larix stammen

larix stammen

jonge larix

jonge lariks, 3 jaar oud

lariks opslag

lariks opslag

de lariks wordt steeds groter

de lariks wordt steeds groter

larix opslag 3

de lariks weer een paar jaar ouder.

larix opslag 2

Hout opslag in wording. Geen bos staat maar 1 soort de lariks een akker voor hout opbrengst dus.

larix bos-opslag

dichte lariks opslag na het ontstaan van een gat in het bladerdak.

sociale diffrentatie, de sterkste wint

sociale differentiatie, de sterkste wint

larix bos op nat stuk op deze plaats worden de bomen niet echt groot

lariks bos op nat stuk op deze plaats worden de lariksen niet echt groot

lariks een "bos" nu

Lariks een “bos” nu of een akker voor de hout opbrengst?

Deze lariksen bij martens plek staan niet op een geweldige standplaats de ijle kroonvorm en scheef gewaaide stammen zijn hier het gevolg van. Het bestand ligt tegen een behoorlijke drukke weg aan alleen het stuk tegen de heide aan wordt door schapen begraasd en kaal gehouden. Langs de weg is er een onderbegroeiing gekomen van voornamelijk bospest aan gevuld met een enkele berk en hulst.

lariksen met lichte kronen, mos grasvlakte op de voorgrond.

lariksen met lichte kronen, mos grasvlakte op de voorgrond.

De scheve stand heeft er voor gezorgd dat de jaarringen ongelijk zijn. Bosbouwkundig is dit een slecht stuk, weinig groei en ongelijk jaarringen. Balken en planken kunnen hierdoor kromtrekken en krachten minder goed verwerken. De groei wordt gemeten door elk jaar de omtrek van de stam op 1 meter hoog te meten.

larikebestand met scheefgroei, slechte standplaats

larikebestand met scheefgroei, slechte standplaats. Aan de afgezaagde stammen is te zien dat er regelmatig een boom omwaait.

een afgezaagde lariks 50 jaar oud met ongelijke jaarringen, door scheefstand

een afgezaagde lariks 50 jaar oud met ongelijke jaarringen, door scheefstand

Plaats een reactie