Meidoorn

Meidoorn, Creategus monogyna

Deze uit midden en zuid Europa komende plant is door de mens door heel Europa verspreid. Zijn natuurlijke habitus zijn de beekbegeleidingsbossen op iets rijkere gronden.

In het gebied van herkomst mengt de eenstijlige meidoorn zich met de tweestijlige meidoorn tot een nieuw soort. Hier komt voornamelijk de tweestijlige meidoorn voor.

De mens heeft zo ingegrepen in deze soort door het mengen van het plantmateriaal uit diverse streken(landen) dat er zo goed als geen biotoop variëteiten van zijn. Als planten langere tijden zich in een biotoop generatief vermenigvuldigen past deze zich aan die omstandigheden aan.

Deze plant is door de mens gebruikt om zijn stekels voor al in de riviergebieden werd hij als veekering gebruikt men maakte hagen met stekelige soorten en weefden de takken door elkaar tot een ondoordringbare haag. Ook op de zandgronden werden hier rond moestuinen etc. heggen van meidoorn gebruikt om de groenten tegen wildvraat te beschermen. Maar hij zaait zich hier niet uit. Komt dus zelden of nooit in de natuurlijke bossen voor op de zandgronden. Op rijkere gronden in een bosachtige beschutte omgeving zaait zich zelf uit met name als er wat leem of kleileem in de grond zit. Dit heeft een chemische rijkdom er komt kalium vrij bij het verweren.

Vlak na het uitkomen van het blad bloeit hij met witte bloemen en geeft hierna een rode bes. Het is een struikvormige kleine boom. Geeft bescherming aan vogels en heeft een rijk insecten leven ondanks dat zijn herkomst gebied niet in Nederland is. Hij is hier al zolang dat hij “ingeburgerd” is.

bloeiende meidoorn boom

bloeiende meidoorn boom

foto’s aanklikken voor vergrotingen

bloeiende meidoorn

bloeiende meidoorn

meer foto’s van bloeiende meidoorn bloemen meidoorn

 

 

 

Meidoornhaag, landgoed Dickninge bij De Wijk

 

meidoorn haag

meidoorn haag

stammen meidoornhaag

stammen meidoornhaag

meidoorn haag zijaanzicht

meidoorn haag zijaanzicht

meidoorn haag, bessen

meidoorn haag, bessen

stam meidoorn haag

stam meidoorn haag

Plaats een reactie