Vlier, Peterselievlier

Vlier Sambucus nigra

Deze struik is een mensvolger bij uitstek al sinds mensen heugenis wordt hij door ons gebruikt en groeit op onze mesthopen en afval. Maakt ook veel gebruik van onze invloed op de natuur wij veroorzaken nogal wat verstoringen met als gevolg dat er veel plaatsen zijn die verrijkt zijn met voedingstoffen waar hij opgroeit. Een storingplant die redelijk wat schaduw kan hebben maar het liefst in een beschutte situatie groeit met half schaduw of de volle zon. Verrijkt de grond niet is eerder een consument van voedingstoffen wat ook zijn oorspronkelijke functie is in de natuur. Ook op ongerijpte bodem met een overschot aan voeding komt hij voor bv in de kuststreken. Als hij aangeplant wordt groeit hij ook in de volle zon maar uit zaad vinden wij hem het meest op een beschutte plaats.

vlierstruiken in een berm

vlierstruiken in een berm

Hij loopt in april uit en bloeit in de voorzomer met roomwitte tuilen met echte bloemen zonder nectar en wordt door de wind en insecten bestoven deze komen op het stuifmeel af. Geeft een zwart glanzende bolronde steenvrucht die in de nazomert rijp zijn, eetbaar met zuur paars roodsap. Wordt door mens en vogels gegeten de vogels zorgen dan ook voor zijn verspreiding. De struik leeft kort en heeft een hole half verhouten tak, kleur van het hout is geelwit en gevuld met merg. Een vervelende geur bij kneuzing. Van het zachte hout werden vroeger veel gebruiksvoorwerpen gemaakt en men geloofde dat de boom bescherming gaf tegen heksen en de duivel. Een echte mensen vriend maar heeft ook veel voordeel van de mens nog steeds creëren wij geschikte standplaatsen voor hem.


foto’s aanklikken voor vergrotingen

Soms komt er een spontane hybride voor uit zaad de Peterselievlier. Het blijft bij een enkeling zaait zich niet massaal uit.

zaailing peterselie vlier

zaailing peterselie vlier rechts van de stam. Echt een plek waar de vlier zichzelf heeft uitgezaaid

bijna rijpe bes peterselie vlier

bijna rijpe bes peterselie vlier

blad peterselievlier

blad peterselievlier

peterselie vlier met bes

peterselie vlier met bes

peterselievlier

peterselievlier

fragment plant peterselievlier

fragment plant peterselievlier

 

3 Reacties op “Vlier, Peterselievlier

  1. Ben Prins augustus 31, 2016 om 3:15 pm

    Goedemiddag,

    Een mooie en interessante blog! Weet jij toevallig ook of de eetbare kwaliteiten van de Gewone vlier gelden voor de Peterselievlier? Ik ben een liefhebber van het vinden van eetbare planten en ben nu tegen de Peterselievlier aangelopen. Nu weet ik dat de Gewone vlier eetbaar is, maar heb nog nergens iets kunnen vinden over de eetbaarheid van de Peterselievlier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: