Hulst Ilex aguifolium

Hulst ilex aguifolium

Een echte bosplant voor de oudere loofbossen, kan dan ook erg veel schaduw verdragen zaait zich zelf niet enorm uit. In een dynamisch omgeving met veel uitersten van temperatuur water etc.  Is het belangrijk om veel kiemkrachtig zaad te geven. De plek voor pioniers. In het bos waar in de dynamiek getemperd wordt door het bosklimaat is dit niet nodig alles gaat rustiger duurt langer veel zaad is niet zo belangrijk wel regelmatig zaad over een lange tijd dus langlevende planten die regelmatig zaad/bes geven.

bessen en blad van de hulst

In een ouder loofbos zijn er ook exemplaren die dood gaan en zo komt er licht of halschaduw in het bos. In oudere bossen ontstaat er altijd een (dikke) laag van organisch materiaal, bovenop wat niet verteerd is en onderop bijna of volledig verteerd. De gemiddelde leeftijd van de grootste bomen hoeft helemaal niet zo oud te zijn 50-60 jaar toch kan het bos er al eeuwen staan.

Deze omstandigheden van een getemperd (bos) klimaat met een laag organisch materiaal is de natuurlijke standplaats van de hulst en hij is enorm dankbaar als ook nog leem in de grond zit.

hulst op zijn standplaats in het bos op lemige grond

Een wintergroene kleine boom of grote struik met kleine witte bloemen die door insecten (bijen) wordt bestoven en een rode bes. De hoofd bloei is in het voorjaar maar kan een beetje doordruppelen. De bladeren zijn genaald en gegolfd en leven 2 tot 5 jaar. (zie foto) ook zijn jonge twijgen zijn groen een aanpassing op zijn standplaats. Bij genetische oude plant verandert de vorm van het blad de naalden verdwijnen en het blad wordt ovaal hij kan wel tot 300 jaar oud worden. Een plant voor de rijkere standplaatsen in loofbossen. Niet op zware klei. Werd veel aangeplant in hagen waar nu veel meer selecties worden gebruikt of coniferen. Is nu als haagplant minder populair.

Door zijn spaarzaam voorkomende standplaats vaak een geïsoleerde plaats is hij genetisch nog aangepast aan zijn biotoop. Weinig vermenging met plantgoed van uit andere delen van Europa. De hulst die te koop is bij de tuincentra zijn vaak gekweekte vormen. De wilde hulst is praktisch niet in de handel. En door de geïsoleerde groeiplaatsen is vermenging niet direct vanzelfsprekend. Komt op deze plaatsen redelijk voor zonder de standplaats te overheersen en geeft regelmatig zaailingen geen explosie vaak staan er exemplaren van verschillende leeftijden op een plek. Kan zich ook generatief vermenigvuldigen door afleggers. Wordt dan een hele brede struik.

foto’s aanklikken voor vergrotingen

hulst stammen

hulst stammen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: