Grauwe abeel – Populus x canescens

Een trotse gezonde sterke groeier die een flinke leeftijd en grote kan krijgen. De boom geeft veel wortelopslag en wordt daarom nog maar weinig gebruikt. Maar voor een liefhebber een prachtige boom. Het is een prachtige boom met een mooie bast en heel zware vertakking. Op de foto`s is ook goed zijn standplaats te zien, water, goed door wortelbare grond en dynamiek in temperatuur en wind. Hij verbeterd zelf langzaam zijn standplaats door zijn goed verteerbare blad een echte pionier. Maar is ook bodemvaag en groeit bijna overal. De Grauwe abeel is een kruising tussen de Ratelpopulier en de witte abeel. Spontaan ontstaan in oost europa maar ook door menselijk handelen. De grauwe abelen die nu in de handel zijn groeiselecties om bomen te kunnen gebruiken die voor ons de juiste eigenschappen hebben en ook gelijk van vorm zijn. De eerste vermelding van de grauwe abeel in een flora komt uit 1581.  Plantarum seu stirpium icones, deel 1, M. de Lobel (1581).  Grauwe abelen zijn hier niet inheems maar hebben wel degelijk een natuurwaarde ze worden dankbaar gebruikt door verschillend insecten.

De bommen hebben dan ook met ons een hele historie die niet altijd even duidelijk is. Onduidelijk is of ze zonder ons ook wel zo’n grote verspreiding hebben als ze nu hebben (wikipedia).

Maar hoe zijn de bomen nu uit elkaar te houden? Vooral met de grauwe abeel met relatief veel bloed van de witte abeel is dit lastig. En zij er wel ras zuivere witte abelen in Nederland? Lastige vragen. Ik vergelijk het maar met de Berk, er zijn in de natuur meer hybriden tussen de ruwe en de zachte berk dan raszuivere bomen.

Even wat feiten,

  • Voor een ras zuiver beeld en mooi uitgegroeide bomen van de witte abeel moeten we afreizen naar Oost Europa.
  • Bij Abelen zit er verschil tussen blad van wortel opslag bloeiende takken (generatief) en de langloten van de tweede groei(vegetatief).
  • Oudere en minder goed groeiende bomen geven kleiner blad.
  • Grauwe abelen worden vegetatief vermeerderd de generatieve leeftijd van de stek of ent wordt meegegeven aan de nieuwe boom.
  • Het overgrote deel van de bomen wordt door de mens geplant, met plant materiaal van een boomkweker.
  • De bomen werden vroeger veel meer aangeplant dan nu, de meeste bomen zijn dan ook op leeftijd.
  • Witte abeel en de grauwe abeel hoort hier niet thuis van nature. Het zijn mensvolgers, groeien hier dank zij ons.

Wij kunnen met de bomen die hier groeien niet echt antwoord geven wat een ras zuivere witte abeel is en de grauwe abeel heeft altijd invloeden van de witte abeel en de ratel populier het is immers een kruising van beide.

De verschillen

Witte abeel Grauwe abeel
bladeren Meer en langer viltig behaard

Blad met grotere eindlob

Verliest zijn viltige beharing

Vaag is het blad van de ratelpopulier herkenbaar.

katjes Kleiner en meer gebogen.

Hoofdzakelijk boven in de kroon

Lange hangende katjes

Verspreid over de hele kroon

Wortel opslag Uitgroeiend tot een heel bossage. Blad heeft is heel duidelijke handvormig en behaard. Bij ouder worden verdwijnt dit gedeeltelijk. Veel minder agressief. Het blad lijkt heel duidelijk op de witte abeel handvormig en behaard.
Stam en kroon Duidelijke ruitvormige tekening op de stam. Onregelmatige kroon. Gemiddeld veel witter door de viltige beharing. Regelmatiger kroon en een groenere kroon, mist de witte uitstraling aan het einde van het groeiseizoen.

 

Niet alle kenmerken bij de grauwe abeel zijn altijd sterk aanwezig hangt van de kruising af, veel of weinig invloed van de witte abeel. En voor de rest zeggen foto’s meer.

Foto’s van opslag blad heeft dan meer kenmerken van de witte abeel dan het blad aan de boom.



twee mannelijke exemplaren

 

 



diverse vrouwelijke exemplaren