Linde

Tilia cordata – winterlinde en de Tilia platyphyllos – zomerlinde

Grote inheemse bosbomen die overal willen groeien behalve op de arme gronden en op plaatsen met veel dynamiek van water en wind. Van nature bomen voor kalkrijke bodems en hellingbossen. Maar waar wij de bodem bewerkt en verrijkt hebben doet hij het prima (zwarte of tuingrond). En wordt dan ook veel aangeplant. Bomen met veel historie veel markeringsbomen maar ook heilige bomen zijn lindes. Zijn bladeren verteren makkelijk en zijn nog rijk aan voedingsstoffen, ook heeft hij een half open kroon. Een linde verbeteert de standplaats aanzienlijk en geeft andere planten nog een kans. Waarschijnlijk heeft de mens door negatieve selectie voorkomen dat de boom veel in de natuur voorkomt. Eiken en andere (hardhout)bomen hadden de voorkeur.  Zijn hout is zacht en verteerd snel. Ook komt hij niet massaal uit zaad op.

 In het allanticum een periode tussen twee ijstijden in was de winterlinde de meest voorkomende boom het klimaat was toen aanzienlijk zachter. Er wordt algemeen aangenomen dat de lindes in een ongestoorde situatie door zijn bodem verbeterende eigenschappen zelf de standplaats zo zou beïnvloeden dat hij zelf veel meer zou voorkomen. Onze invloed op onze omgeving is enorm. Zelf in bosreservaten is de menselijke invloed uit het verleden nog steeds aantoonbaar; positieve selectie van de eik, heraanplant van kale plekken, hakhout beheer maar ook greppels en verhogingen voor waterbeheer etc.

Of de echte oerboom nog bestaat is niet duidelijk. De invloed van de mens op de lindes is groot er is veel in gekweekt, geselecteerd en er zijn  bomen en andere linde soorten geïntroduceerd uit andere streken en werelddelen. Hij bloeit in juni juli en wordt voornamelijk door diverse insecten bestoven waaronder nachtvlinders. Heeft een typische eigen vrucht met een vleugel die helpt met de verspreiding die voornamelijk door de wind moet gebeuren zaad valt dan ook niet heel veer van de boom af. Voor bijen is het een dankbare drachtplant.

Tilia cordata  winterlinde

Tilia platyphyllos zomerlinde

Tilia x europaea Hollandse linde een kruising tussen de zomer en winter linde, wordt heel veel gebruikt en ook dit zijn bomen met een grote natuurwaarde.

Tilia tomentosa  Zilverlinde, ook dit zijn bomen waar bijen en vogels dankbaar gebruik van maken. Komt uit ZO-Europa en Turkije

Een zaailing van de Zomer linde

Plaats een reactie