linde, water Tilia Cordata

Waterlinde winterlinde, Tilia cordata

Een grote bosboom die overal wil groeien behalve op de arme gronden en op plaatsen met veel dynamiek van water en wind. Een boom met veel historie veel markeringsbomen maar ook heilige bomen zijn lindes. Logisch een linde heeft een heel grote regeneratie vermogen en leeft lang en viel goed op tussen de eiken. Zijn bladeren verteren makkelijk en zijn nog rijk aan voedingsstoffen ook heeft hij een half open kroon. Een linde verbeteert de standplaats aanzienlijk en geeft andere planten nog een kans. Waarschijnlijk heeft de mens door negatieve selectie voorkomen dat de boom veel in de natuur voorkomt. Zijn hout is zacht en verteerd snel. Ook komt hij niet massaal uit zaad op. In het allanticum een periode tussen twee ijstijden in was het de meest voorkomende boom het klimaat was toen aanzienlijk zachter. Er wordt algemeen aangenomen dat de lindes in een ongestoorde situatie door zijn bodem verbeterende eigenschappen zelf de standplaats zo zou beïnvloeden dat hij zelf veel meer zou voorkomen. Een hypothese die nooit bewezen kan worden. Onze invloed op onze omgeving is enorm. Zelf in bosreservaten is de menselijke invloed uit het verleden nog steeds aan toonbaar; positieve selectie van de eik, heraanplant van kale plekken, hakhout beheer etc.

blad linde

Het voorkomen van de linde in onze natuurlijke bossen hangt af van de kwaliteit van de standplaats. Een linde is niet een echte pionier op arme gronden. Ook het voorkomen van een zaadbron (zaad dragende boom) is belangrijk. Maar zo nu en dan komt hij voor.

Of de echte oerboom nog bestaat is niet duidelijk. De invloed van de mens op de lindes is groot er is veel ingekweekt geselecteerd en er zijn veel bomen en andere linde soorten geïntroduceerd uit andere streken en werelddelen. Hij bloeit in het voorjaar en wordt door de wind bestoven. Heeft een typische eigen vrucht met een vleugel die helpt met de verspreiding die voornamelijk door de wind moet gebeuren zaad valt dan ook niet heel veer van de boom af. Voor bijen is het een dankbare drachtplant.

onderkant blad linde, het blad lijkt wat groot voor een tilia cordata. lindes kruisen soms onder elkaar. Bij een boom die zo in de schaduw groeit is de exacte soort soms moeilijk te bepalen. Maar de tilia cordata is de inheemse soort.

jonge linde in het bos

uitlopende linde takje

uitlopende linde takje

jong linde blad

jong linde blad

linde boom in het voorjaar

linde boom in het voorjaar

stam linde, jong blad

stam linde, jong blad

jong blad linde

jong blad linde

kleine boom waterlinde

kleine boom waterlinde, van zichzelf geen grote boom hier zonder concurentie geen drang tot hoogte groei wel vol met blad en vruchten

vruchten waterlinde

vruchten waterlinde

blad waterlinde

blad waterlinde

bloeiende linde

bloeiende linde

rijpende vruchten linde

rijpende vruchten linde

bloeiende linde

bloeiende linde

bloeiende linde tak

bloeiende linde tak

bloem linde

bloem linde

bloemen linde

bloemen linde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: