Picea sitchensis / Sitkaspar

Dankbare bosboom met als verschil met de fijnspar dat hij een smallere groei heeft waardoor hij een mindere kroonsluiting heeft in een bestand. Er valt eerder meer licht op de grond waardoor er een kruid of boomlaag ontstaat. Vroeger werd dit gezien als een nadeel zonde van het beschikbare vocht en voedingstoffen. Tegenwoordig is dit een voordeel er ontstaat een natuurlijk verjonging. Helaas komt hij zelf niet extreem aanbood afhankelijk van de beschikbare zaadbronnen komt hier vooral larix, douglash of fijnspar op. Hij heeft dan ook een strooisellaag van naalden waar andere bomen wel in kunnen kiemen ook een verschil met de fijnspar deze laat dit veel minder toe.

sitkaspar bosbouw

sitkaspar bosbouw

Een duidelijk herkenbare boom tegenover de fijnspar, blauwe onderkant van de naalden, naalden heel scherp en een grijze afschilferende stam een andere vorm van de kegels. Niet altijd zijn deze kenmerken even duidelijk aanwezig. Bij herkenning van bomen en andere planten is het belangrijk dat naar het hele plaatje wordt gekeken.

picea sitchenisbos

picea sitchenisbos

Onder de Sitkaspar vind je geen of nauwelijks eigen zaailingen. Niet veel maar toch komen hier en daar zaailingen van de Sitkaspar op. Op een enigzins beschutte plaats in de halfschaduw van andere bomen, niet onder de Sitkaspar zelf.

De natuur stelt ons steeds weer opnieuw voor verrassingen op de Dwingeloose hei bij de Davids plassen staan enkele zaailingen. Hoe die hier gekomen zijn? Gezaaid door de mens? Er staat geen zaadbron in de buurt een flinke storm kan natuurlijk zaad over grote afstanden verplaatsen. Veel vragen geen antwoorden. De meest intrigerende vraag is wel waarom hier wel zaailingen en niet ander een Sitkaspar bestand? Of hier in de buurt van?

bomen, afbeeldingen aanklikken voor vergrotingen

naalden stammen vruchten

Een Reactie op “Picea sitchensis / Sitkaspar

  1. Gov mei 14, 2018 om 8:33 am

    In het Voorsterbos onder (gedund) Sitkasparrenbestand is er wel sprake van verjonging. Zelfs in extreme mate (100-en per 10-20 m2). DIt op openplekken tussen de sparren die niet eens zo groot zijn, er komt ook veel esdoorn voor daar die samen de competitie aangaan. Interessant deel vind ik en een schitterend bos met erg veel mos en ook varens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: