Klimop, Hedera helix

Een klimplant die veel aangeplant wordt in diverse selecties die makkelijk verwilderen. In de natuur komt hij voor in de wilde vorm, welke hier inheems is. Een vormenrijke plant. Veel, mogelijk alle selecties die de mens heeft uit geselecteerd zijn in de natuur ontstaan. Een wat voeding rijkere bosachtige beschutte standplaats is zijn natuurlijke groeiplaats. Maar het is ook een bosplant die het niet zo nauw neemt met zijn standplaats als de wortels maar een vochtige niet te natte arme grond hebben en een beetje schaduw of niet de hele dag het volle zonlicht.  Op een rijke bosachtige standplaats wordt hij wel veel groter bv rand van een bos, open plaats of een beschaduwde berm. In de volle schaduw heeft hij het erg moeilijk. Op de bodem kan hij zo bedekken zijn dat er geen andere planten kunnen groeien zelfs in het gras, moet wel enigzins beschaduwd zijn.

de klimop groeit ook in de rand van het mantingerbos - ook de klimop is aanwezig

de klimop groeit ook in de rand van het mantingerbos een eeuwen oud eikenbos

Het is een klimplant met rechte doorgaande lianen hij wurgt dus niet zoals een kamperfoelie het wel kan. Een boom heeft geen praktische hinder van een klimop. De klimop komt zelden in de top van de kruin voor hij daar is geeft hij takken met bloemen die niet meer verder klimmen. Komt hij wel in de top van de kruin heeft de boom in 99 van 100 gevallen een verzwakte groei en fertiliteit. Als hij tegen een muur aan groeit trekt hij alleen bij de oude muren de voegen (kalkbasis) los.

De bloeitwijgen hebben een afwijkende bladvorm (zie foto’s). Hij bloeit in de nazomer met bolvormige schermen de bessen zijn in het voorjaar rijp.

Klimop heeft meerdere type blad, de omslag van gewoon blad naar de bloeivorm is een ingewikkeld proces waar enzymen en hormonen een belangrijke rol in spelen. Leeftijd van de struik, rijkdom van de standplaats en de zon/schaduw zijn belangrijke katalysators.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: