Geoorde wilg Salix aurita

Deze wilg komt ook weer voor op matig tot voedselrijke vochtige zandgronden enigszins met een overschot aan voedingstoffen en een licht verstoord profiel bv slootkanten verlaten terreinen van nature plaatsen met veel dynamiek maar ook komt hij voor in meer natuurlijke omstandigheden zoals; Moerasbossen, voormalige heide, wilgenbosjes, veentjes aan de rand van beekdalen, dichtgroeiende moerasjes, dichtgroeiend schraalland, en struikgewas op hoogveen. De andere wilgen bij dynamiek veroorzaakt door de mens deze bij dynamiek veroorzaakt door de natuur zelf. Vaak is hij bolvormig
Bladeren: De rimpelige bladeren zijn 2 tot 5 cm lang. Ze zijn boven het midden het breedst en omgekeerd eirond tot langwerpig. Ze hebben een gezaagde rand en een gootvormige, gekromde top. Aan beide kanten hebben ze 6 tot 10 nerven. Jonge bladeren zijn dicht wollig behaard, later worden ze van boven vrijwel kaal en zijn dan dofgroen. Aan de onderkant zijn ze behaard en grijsgroen. De steunblaadjes (de oortjes) zijn vrij groot, niervormig, gezaagd en vallen niet af. (bron http://wilde-planten.nl)

Foto’s aanklikken voor vergrotingen



EXEMPLAAR BIJ VIADUCT, spaarbankbos richting boswachterij echten



Exemplaar op de Blinkert. Foto’s aanklikken voor vergrotingen.

 

 

 



Exemplaar op de Blinkert met kleine oortjes maar wel met de andere kenmerken van de geoorde wilg, blad vorm groeiwijze twijgen etc.



EXEMPLAREN LANGS HET FIETSPAD, langs de snelweg van Hoogeveen naar Pesse

geoorde wilg in de zomer

geoorde wilg in de zomer



Een jong exemplaar op een verruigend heide terrein in het Spaarbankbos




Zaailingen of nog maar enkele jaren oud


 



Een struweel van geoorde wilg, helaas wel aan het verdrogen en in gesloten door andere hout gewassen




een bastaard

grauwe geoorde wilg in herfstkleur, het blad lijkt het meest op een geoorde wilg terwijl de grote weer doet denken aan een grauwe wilg waarschijnlijk een hybride. Tevens is de bouw van de struik goed te zien.

 

Plaats een reactie