Els, Alnus glutinosa

Deze inheemse boom is een echte pionier op natte gronden met stilstaand of stagnerend water. Hij heeft een symbiose met een stikstofbindende wortelknolbacterie hij geeft de bacterie voeding en krijgt daar stikstof voor terug. De bacterie leeft in wortelknobbels op de wortels. In een vochtige grond is de stikstof is erg flexibel, lost makkelijk in water op en kan hierdoor lastiger beschikbaar zijn voor de plant. Hij wordt niet zo grote boom en leeft niet erg lang, echte pionier eigenschappen. Net zoals zijn invloed op de grond het blad verteerd makkelijk en verbeteert de grond. Ook is hij instaat om in moeilijk door wortelbare profielen te wortelen dit doet hij tot aan het grondwater. Het generatieve herstellingvermogen is groot na beschadiging of kappen loopt hij makkelijk weer uit.

alnus glutinosa

alnus glutinosa

Een windbloeier, heeft mannelijke en vrouwelijke katjes en de bekende elzenproppen dit zijn de vrouwelijke vrucht lichamen die uitgroeien tot verhouten zaadhouders. De verspreiding van het zaad gaat met de wind en over het water. Het zaadje is licht en drijft op het water de wind verspreiding wordt onderschat een klein licht zaadje met groot oppervlakte. Hij komt dan ook overal waar een vochtige tot natte grond is. Heeft ook weer voordeel van onze grondwerken hierdoor komt er extra zuurstof in de grond wat de vertering van organische stof bevordert, de els maakt dankbaar gebruik van de extra voeding. Maar ook op vochtige ongestoorde profielen kan hij massaal opkomen. Doet het minder goed in de schaduw is een licht behoevende soort. Kan massaal uit komen uit zaad en kan dan een elzen broekbos vormen. Op zure veenachtige grond en vennetjes blijft hij weg. Bij te veel dynamiek in het water heeft hij het ook moeilijk

Elzen bij een beek, de hoge waterstand en de niet zure licht verrijkte bodem zorgt voor de natuurlijke habitas.

Elzen stroken tussen hooilandjes in.

foto’s aanklikken voor vergrotingenElzen bij het sultansmeer de natuurlijke standplaats.

 een ouder elzenbroekoude els in het voorjaar

oude els in het voorjaar. De horizontale tak stand verraad de leeftijd. Geen erg grote boom wel op leeftijd.

elzenstammen van bovengaande foto

elzenstammen van bovengaande fotoalnus glutinosa

Deze drie stammige els of drie elzen laten zien dat het uiterlijk en de vorm van de kroon vergelijkbaar is als een boom met één stam. De drie stammen gaan als een boom met één stam groeien en functioneren. Dit is iets wat alle struiken en bomen doen. Knoppen reageren op het licht, is er geen of weinig direct zonlicht dan gaat de knop in een ruststand, een slapende knop. Knoppen in het zonlicht lopen in het voorjaar uit. Een proces geregeld door enzymen en hormonen. Tussen de stammen in is er minder licht en de meeste groei is aan de buitenkant. Pas uitgelopen knoppen in het volle licht krijgen meer voedingsstoffen dan knoppen in de schaduw ook weer geregeld door enzymen en hormonen. Dit wordt vaak uitgelegd als; planten trekken naar het licht toe.Vroeger was het in Drenthe veel natter de waterschommelingen waren veel hoger als nu. De nodige restanten van elzenbroeken getuigen hier van. Dit is wel één van de grotere, soms zijn het maar een tiental bomen.

 

 Waar de omstandigheden goed zijn komt de els praktisch overal op. Er staan genoeg zaadbronnen in Drenthe (oudere bomen) wind en water doen de rest. Als de omstandigheden goed zijn komt er ook weer een elzenbroekbos.

6 Reacties op “Els, Alnus glutinosa

 1. wim schipper februari 26, 2016 om 4:41 pm

  Wat is de chemische achtergrond van de werking van de wortelknolbacterie

 2. Jan Dirkx november 19, 2017 om 3:55 pm

  De bladen van de els verkleuren niet in de herfst, en vallen toch af. Hoe komt het dat deze toch kunnen afvallen en neemt de els dan geen voedingsstoffen van de bladen terug in de takken?

  • wimvanderneut november 27, 2017 om 8:20 pm

   De els haalt wel degelijk het blad leeg maar het verleurt niet zoals andere bomen. Als een tak afwaait of op andere manier beschadigd raakt, krijgt de boom geen tijd om het blad af te stoten met een kurk laagje (tussen het blad en tak) de bladeren verdoren en blijven aan een tak vast zitten.

   • Jan Dirkx november 27, 2017 om 8:31 pm

    Als de els de bladgroenkorrels afbreekt en de stoffen opneemt verdwijnt toch de groene kleur, niet?
    Dat is tenminste zo bij alle andere bomen en struiken. Op deze manier komen de andere kleuren boven.
    Ik versta dus niet dat de els de stoffen opneemt en dat de bladen toch groen blijven.
    Hoe kun je dit dan toch verklaren?
    met veel dank,
    Jan Dirkx

   • wimvanderneut april 30, 2018 om 12:10 pm

    goeie vraag waar ik geen (nog) antwoord op heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: