Californische cypres, Chamaecyparis lawsoniana

Deze uit het noordwesten van de USA komende conifeer is op kleine schaal uitgeprobeerd als bosboom maar nooit echt een commercieel succes geworden. Komt hier en daar sporadisch voor als een restant hier van maar kan ook op komen als zaailing van zaad uit een tuin. Een klein licht zaadje wat door de wind over relatief grote afstanden kan worden verspreid. Op een relatief droge of natte en niet te arme goed door wortelbare grond geeft hij hier een gezonde boom. Het is heel duidelijk een bosboom die enigszins schaduw verdraagt maar geen verdichting van de grond. Op een goede standplaats kan hij hier een hoogte halen van 40 meter. Een snelle groeier die hier tot gemiddeld 150 jaar oud kan worden.

een mooi bos van de californische cypres

een mooi bos van de californische cypres

Hij kan zich fors uitzaaien maar komt niet zoveel voor en wordt als eenling makkelijk weggekapt zodat hij zich niet zo’n plek gaat opeisen zoals bv de Douglas wel doet. Een mooie boom waar menig zangvogeltje een nestje in kan maken. De blauwe variant wordt hier gekweekt voor hagen. Geeft een klein onopvallend kegeltje heeft mannelijk en vrouwelijke bloemen die door de wind worden bestoven.

In de Verenigde Staten levert de Lawsoncipres sterk, licht en duurzaam hout. Het wordt gebruikt voor meubels, schuttingen en waterwerken. Ook wel logisch dan dat ze het hier geprobeerd om hem als bosboom te gebruiken.

Bosbestand in het bos op het Dwingelderveld tegen Lhee aan.

 

bosbestand op het landgoed De Vossenberg

Plaats een reactie