Picea abies / Fijnspar / kerstden

Onze kerstboom, een boom uit de gebergte van Noord en Centraal Europa hier een dankbare bosbouw boom wat de productie betreft. Als vrijstaande boom is hij wel mooi om te zien en als enkeling heeft hij niet zoveel invloed op de beplanting om zich heen. Maar iedereen kent wel die donker grauwe naaldbossen bijna altijd een bestand van deze bomen.

bosbouw met fijnspar, akker

bosbouw met fijnspar, akker

Hij heeft de nijging om een gesloten naaldendak te maken en onder deze bomen wil een ondergroei zich maar moeizaam ontwikkelen ook als het gesloten naaldendak wordt doorbroken door dunning. Op een of andere manier is dit de minste boom voor de moderne bosbouw welke een spontane verjonging voorstaat. In het strooisel van deze boom wat bestaat uit naalden takken etc. wil maar weinig kiemen ook de planten die wel kiemen groeien beperkt er is gewoon weg meer tijd nodig onder een bestand van deze bomen voor de natuurlijke verjonging opgang komt. Hij zaait zich zelf wel uit maar niet zo explosief als andere bosbomen kunnen doen. Maar kan toch plaatselijk veel zaailingen geven. Een zaailing blijft klein en heeft een gedrongen groei of hij moet door licht concurrentie gedwongen worden tot lengte groei wat hij dan ook wel doet. Wat bijzonder is hij komt zomaar ergens op zonder dat er in de buurt zaadbomen staan niet explosief maar zo met een enkeling. Zijn zaad kan over enorme afstanden worden verspreid.

natuurlijke vorm van de fijnspar

natuurlijke vorm van de fijnspar

Groeit op een lemige of redelijk humus rijke niet te arme zandgrond liefst op een niet te droge of te natte standplek. Heeft een gemiddelde groeisnelheid. Geeft op een geschikte standplaats een niet heel erg brede kegelvormige boom met een dichte kroon, op een minder geschikte plaats krijgt hij een open kroon. Behaald een hoogte 25-35 meter of meer wordt gemiddeld 125 jaar. Komt oorspronkelijk uit centraal Europa wordt hier veel groter. Naalden verteren langzaam. In vergelijking met andere naaldbomen waait hij eerder om en heeft eerder last van de wind. Lichtboomsoort komt niet tot wasdom in een beschaduwde plaats en kiemt hier ook slecht.

Bomen en bosbestanden, afbeeldingen aanklikken voor vergrotingen

zaailingen

Bloemen

stam naalden en takken

 

Plaats een reactie