Drentse krent

Drentse krent, Amelanchier lamarkii

Een al sinds de 17 eeuw uit Amerika ingeburgerde sierlijke struik of kleine boom. Groeit op de arme pleistocene zandgronden. Hij heeft eetbare paarsblauwe vruchten die begin zomer rijp zijn. De witte bloemen komen halverwege de lente tegelijk met de bladeren uit en bloeien dan ook. En worden door bijen en insecten bestoven.

Daar waar hij veel voorkomt is hij eigenlijk meestal aangeplant. Het is een dankbare plant die het op arme droge grond redelijk doet en heel langzaam de standplaats verbeteert. Ook wordt vaak voor deze plant gekozen om zijn sierwaarde.

Een plant voor een licht beschaduwde of zonnige standplaats, bosranden, kapvlaktes en onder begroeiing in een open bosachtige beplanting.

Een enkele keer overheerst hij een standplaats op zandduinen en gelijkwaardige biotopen; arm droog en geen stagnerend water. Op rijkere gronden kan hij de onderbegroeiing ook tijdelijk overheersen maar hij verdraagt geen schaduw is dan ook maar tijdelijk. Als overheersende vegetatie komt hij niet erg veel voor, dit komt omdat deze specifieke standplaatsen niet zoveel voorkomen Is hij ergens aangeplant kan hij veel meer verdragen is dan eigenlijk bodemvaag. Deze plant wordt door de vogels verspreid en komt als enkeling op gekste plaatsen voor. Maar zelden overheersend.
bloeiende drentse krent (1)

foto’s aanklikken voor vergrotingen
meer foto’s op drentse krent

Een Reactie op “Drentse krent

  1. Christian Wolsink februari 17, 2024 om 12:17 pm

    Fantastisch zo’n mooie Drentse Amelanchier. Verrijkt de bodem ook nog en doet het prima op arme grond.

Plaats een reactie