Tamme kastanje

Tamme Kastanje Castanea sativa

De tamme kastanje is een boom uit midden van Europa en het middellandse zeegebied. Maar de Romeinen hebben hem al in onze streken geïntroduceerd voor zijn vruchten en bruikbaarheid van het hout. De zelfde kwaliteit als de eik. Eigenlijk is het hier net iets te koud voor hem maar kan hier zeker ook nog een grote boom worden met een respectabele leeftijd, vergelijkbaar met de eik. Zeker in het midden en zuiden van het land. Een boom voor de wat betere gronden of de gronden die wij zelf hebben verbeterd.

castanaea sativa in het bos

We hebben het landschap naar onze eisen herschapen, gespit gewoeld bemest ontwaterd en de grondwaterstand wordt praktisch volledig beheerst etc. Ook veel van onze landgoedbossen bossen en voormalig bosbouwbossen en buitenplaatsen staan op dit soort gronden. De bomen uit het voorgebergte en beekbegeleidingsbossen hebben hier voordeel van er is een grote overeenkomst tussen deze standplaatsen. De tamme kastanje is er een van. Hij wordt al zolang door de mens gebruikt dat niet meer helemaal duidelijk is wat zijn standplaats zou zijn zonder menselijke invloed. Gebruik van selecties en het introduceren van exemplaren uit een ander biotoop als de standplaats waar hij staat. De generatieve successie wordt hier mee verstoord.

tamme kastanje in een park

tamme kastanje in een park

Het is een echte bosboom maar kan in een beschutte open standplaats enorm uitgroeien met een bol maar ook grillige vormige kroon. Het is een mooie boom, heeft sierlijke mannelijke katjes en mooie herfstkleuren. Kan zich plaatselijk behoorlijk handhaven in een bos maar daar blijft het bij. Op echt arme gronden kom je hem zelden tegen. Het is een windbloeier hij heeft aparte vrouwelijke en mannelijke bloemen. De mannelijke bloemen hebben wel bloemblaadjes maar hij heeft zich toe gelegd op bestuiving met de wind. De meeldraden steken dan ook buiten de bloempjes uit.

foto’s aanklikken voor vergrotingen

 

volop bloei in de tamme kastanje

volop bloei in de tamme kastanje

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: