Schietwilg Salix alba

Dit is de enige wilg die met succes een grote boom kan worden (25meter) en wordt veel aangeplant in parken etc. In het wild is het een boom of struik langs waterkanten.  Niet voor vennetjes en stilstaand water maar langs waterplassen waterlopen rivieren etc. Plaatsen met stromend water en voldoende voedingstoffen. Deze soort is door de mens erg beïnvloed. Er zijn ook redelijk veel cultivars (selecties) van. Maar komt in de natuur uit zaad op. De vraag is dan ook in hoeverre hier nog de natuurlijke vorm voorkomt. Vervolgens kruist hij ook nog met de kraakwilg en komt veel voor als hybride hiervan. Heel veel knotwilgen zijn schietwilgen. Hij is tweehuizig dit wil zeggen door er mannelijke en vrouwelijke zijn.

schietwilg natuurlijke vorm, met vrouwelijke katjes(groen)

schietwilg natuurlijke vorm, met vrouwelijke katjes(groen)

salix alba struik boom

Salix alba vol in het blad

Uitgegroeid zijn het echt prachtige bomen

Bladeren: De langwerpige, 5 tot 10 cm lange bladeren hebben een wigvormige voet, een toegespitste top en de grootste breedte in het midden. Ze zijn fijn gezaagd, vrij donker groen, eerst aan beide kanten dicht zijdeachtig behaard, later op de bovenkant minder dicht of voor een groot deel kaal. Op de overgang van de bladsteel naar de bladschijf zie je 2 hele kleine klieren.De steunblaadjes zijn niet volledig ontwikkeld en vallen spoedig af. (bron http://wilde-planten.nl)

Vrouwelijke katjes

mannelijke katjes

foto’s aanklikken voor vergrotingen

wilgen struweel de grijze bimen is de schietwilg

wilgen struweel de grijze bomen is de schietwilg

treurwilg in het voorjaar een selectie van de schietwilg

treurwilg in het voorjaar een selectie van de schietwilg

Oude schietwilg
Deze oude Heer is zijn levenlang de beheerswoede ontsnapt van onze groenmensen. Staat dan ook in een wat vergeten hoekje. Gelukkig geen fiets en wandelpaden in de buurt dan zou een snoeibeurt voor de veiligheid niet te vermijden zijn geweest. Kan met een storm wel een stevige tak verliezen. Dit is niet helemaal zijn natuurlijke vorm. Of die vorm waarvan wij denken dat natuurlijk is. Heeft een stam en hierna een zware vertakking. Misschien op zijn leeftijd wel natuurlijk. Maar waarschijnlijk geplant met een stam en daarna met rust gelaten. Een mannelijke vorm van de tweehuizige Schiet wilg of Salix alba. De kroon is boven in niet meer gesloten, de zware vertakking, de grillege vorm, allemaal tekenen van zijn leeftijd. Door het ongelijke gewicht van de kroon is hij scheef gezakt. Het herstel hiervan, de zware takken haast stammen van zichzelf staan weer naar de zon gekeerd. Dit is ook een teken van zijn leeftijd. Hoe oud, hoelang kan hij nog mee? Hij is, gokje, ongeveer 100 150 jaar oud. En kan nog, gokje, 50 jaar mee. Onderhoudsnoei nodig? Niet echt, redt zich wel doet het al zolang zonder onze bemoeienissen. Voor een redelijk schatting van de leeftijd van een boom is historisch onderzoek nodig. Het is voorjaar en de boom zit dan ook vol mannelijke wilgenkatjes die volop in bloei staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: