De Iepen, Berg, Veld en Hollandse

Een prachtig verhaal, wanneer ze een goed functionerend voedselweb mogen opbouwen waarbij de standplaats verrijkt wordt samen met de groei van de boom doen ze het prima. Het blad dat valt moet tussen struiken vallen of bij een grasveld door de wormen in de grond worden getrokken. Ook bij andere soorten bomen gaat dit op. Door de menselijke activiteit zijn veel bodems gewoeld en bemest en verrijkt. Op deze gronden/bodems krijgt een iep een goede start. Een iep is een bosboom en geen pionier.

Er zijn twee soorten inheems, de veld iep en de berg iep, de namen zeggen het al berg iep komt voor in het (voor)gebergte en de veld iep op de lagergelegen landen de veld iep is wat minder selectief naar zijn standplaats. Hier in Drenthe zijn ze niet inheems. Van nature is de bodem te schraal.

Om het verhaal kompleet te maken vermengen de soorten zich, een natuurlijk proces. Maar ook wij helpen hierbij door groeiselectie en kruisingen, hier is de Hollandse iep uit ontstaan. Grote mooie sterke en gezonde bomen. Er zijn ook selecties die resistent zijn voor de iepenziekte.

Hoe houden we de soorten uit elkaar? Heel moeizaam, wat belangrijk is om voor de beoordeling wat grotere struiken of bomen te nemen en te beoordelen op bladeren van meerjarig hout. Een advies uit de Oecologische flora van Nederland. En er zij natuurlijk kruisingen die het meest lijken op de berg of veld iep maar het eigenlijk allebei niet zijn. Gaat u foto’s maken of planten beschrijven zoek dan een plant op die duidelijk een berg of veld iep is. De Hollandse iep en moderne groeiselecties komen het meest voor. Mijn advies is om heel veel planten gaan beoordelen met deze basis regel de ruwe iep is ruw over de hele plant de gladde iep is glad. Lijkt een te eenvoudig advies maar na veel observaties werkt dit. Meerjarige takken!!

Het meest komen wij natuurlijk de Hollandse iep en andere groeiselecties tegen of uitheemse soorten. Deze planten wij het meeste aan en de gronden waar de berg en veld iep van nature voorkomen zijn grotendeels door ons in gebruik.


Opslag(wortel en zaailingen) van iep, lijkt meest op Gladde of veld iep omdat; kurklijsten, wortelopslag en meerjarige takken geven gladblad.

Een jonge boom uit opslag.


Opslag uit zaad en wortelopslag

Bladeren van meerjarighout

Blad van eenjarighout