Dalkruid, Maianthemum bifolium (Convallaria bifolia)

Dit plantje is inheems in arme oudbossen van de zandgronden en bossen op hellingen op plaatsen waar er geen ophoping is van organische stof is. Landgoedbossen en buiten plaatsen(bv havezaten)  aangelegd door onze voorouders hebben vaak een geschikte biotoop, een matige vochtige, matig voedselrijke tot rust gekomen bodem zonder dikke humus laag. De grond water beheersing op deze plaatsen is van dien aard dat extremen droogte en regenperiodes gecompenseerd worden. (Dit geld natuurlijk voor heel Nederland vooral in deze tijd.)

Onze voorouders waren ook plantliefhebbers en hebben dit plantje verspreid. Als dit plantje hier in Drenthe  voorkomt is dit een aanwijzing dat het bos een restant is van een aangelegd landgoed bos. Nederland is zo door ons beïnvloed dat zijn natuurlijke standplaats minder voorkomt dan de vergelijkbare biotoop van onze historische buitenplaatsen etc.

Een voorjaarsbloeier dat gebruik maakt van de lente zon om te bloeien voordat het bladerdak volledig gesloten is de rode bes rijpt pas in de nazomer. Staat niet in de volle schaduw maar verlangt enige uren zon, een open plaats of bospad. Doormiddel van een wortelstok kan het hele groepen maken die heel standvastig zijn. Na kieming komt er eerst een blad en pas het jaar daarop groeit het plantje verder het zaad is maar kort , 1 jaar, kiemkrachtig. Voor dit soort planten een korte tijd. Alleen de bloemstengel heeft meer bladeren, drie stuks.


Foto’s aanklikken voor vergrotingen

dalkruid in het bos

dalkruid in het bos

 
Exemplaar in bij het oude diep


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: