Es, Fraxinus excelsior

Es, fraxinus excelsior

Een grote lichtbehoevende inheemse boom. Die door zijn snelle jeugdgroei waarin hij ook schaduw verdraagt toch in een bosbestand oud kan worden. Tot wel 300 jaar oud maar meestal een leeftijd van 100 jaar bereikt. Een boom voor natte omstandigheden maar geen stagnerend water of zuur zo als bij een ven of venige grond. Verlangt, basen rijk water(is voedsel rijk). Heeft een open losse kroon en snel verterend blad de ideale omstandigheden voor brandnetel of een andere ruigte. En echte beek begeleidingsboom die het niet zo nauw neemt met zijn standplaats. Komt vaak voor samen met de els. Kiemt makkelijk, in de buurt van een es staan vaak veel zaailingen. Is door de mens vroeger en nu veel gebruikt. Werd veel door ons aangeplant voor zijn bruikbare sterke buigzame hout en is tegenwoordig een verrijking van het inheemse assortiment. Heeft veel voordeel van de door ons door cultuurtechnische werken gewoelde en verrijkte grond deze gronden lijken op de gronden uit zijn natuurlijke habitat. Een dankbare plant voor de nattere standplaatsen, geen stagnerend water!!!

Vroegere werd hij veel in hakhout cultures gebruikt. Loopt dan ook na het kappen makkelijk weer uit.

Een windbestuiver die bloeit voor het uitkomen van het blad de vruchten zijn in het najaar rijp en blijven soms hangen tot het volgende voorjaar.

twee essen

twee essen

foto’s aanklikken voor uitvergrotingen

es in herfst kleur

es in herfst kleurDeze stokoude alleen staande es laat op een prachtige manier zien wat zijn natuurlijke manier van groeien is, zware zijtakken die van zich zelf al bijna halve bomen zijn. Essen met een lange stam staan of in het bos, waar onderlinge concurrentie voor het licht een lange stam geeft of door menselijke invloed, bv het opsnoeien van een boom langs een weg.
Een es geeft van nature een lange dikke zijtakken die eerst meegroeien met de top en later gaan hangen. Op school wordt geleerd en nog steeds veel gedacht dat deze takken een zo hoog risico geven op uitwaaien of uitscheuren dat ze gesnoeid moeten worden. Soms gebeurt dit ook maar in verreweg de meeste gevallen gebeurt dit niet. Door de extra druk op het hout reageert de boom met de groei van sterker hout. Alleen bij een in rottende plakoksel gaat het mis.

de onderste takken sterven af. Dit doet de boom als de biomassa van de standplaats is bereikt en de productie van suikers minder wordt of als de tak in de schaduw komt.

waterlot door het openvallen van de kroon de slapende knoppen lopen dan uit.

deze es staat in een veenweideessen rij op leeftijd

Heel wat bomen bij bv essen, esdoorns, platanen en wat oudere populieren hebben de natuurlijke nijging tot het aanzetten van zware zijtakken. Dit wordt bij jonge bomen door de groen mensen niet begrepen of geaccepteerd. Er ontstaat een jaren lange strijd tussen snoeier en boom. Die eindigt op het moment dat de snoeier denkt dat de stam genoeg kale lengte heeft om het verkeer niet meer te hinderen. De boom gaat zich herstellen en geeft zijn natuurlijke vorm voor die standplaats vanaf het punt waarop de gesnoeide stam eindigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: