Bospest

Deze uit Noord en Midden Amerika komende plant is hier in 1920 geïntroduceerd om de uitgeputte gronden onder de naaldbomen te verrijken met het blad en andere deposito. Helaas heeft en kan hij zich plaatselijk explosief vermeerderen uit zaad en is soms een ware plaag geworden. Een invasieve exoot. Vooral op de arme droge gronden net zoals de Amerikaanse eik.

boom amerikaanse bospest, hier in een bestaande bosrand vermeerderd hij zich niet agressief

boom amerikaanse bospest, hier in een bestaande bosrand vermeerderd hij zich niet agressief

Alleen heeft deze plant een eetbare bes die door vogels wordt verspreid. Hij kan zich dus veel makkelijker verspreiden. Het is een kleine boom maar vaker een struik die als onderlaag in het bos groeit. Maar ook langs wegen en bermen houtwallen kap vlaktes etc. Hij groeit het beste op een verstoord profiel op een arme grond met een overschot aan voedingstoffen en een goede afwatering. Hoe recenter de verstoring hoe beter. Bv na bestrijding van deze plant waarbij de stronken ook zijn gerooid. Verdraagt enorm goed snoei bij elke tak die hij kwijt raakt geeft hij er twee voor terug. De beste bestrijding van deze plant zijn geiten schapen en runderen deze hebben een voorkeur voor deze plant en blijven de bladeren eten tot de plant sterft. In een bestaand bos met een forse onderbegroeiing vestigt hij zich wel maar wordt geen plaag. Er is te weinig dynamiek en te weinig “losse’’ voedingstoffen. Op een beschaduwde plek komt hij niet heeft minimaal halfschaduw nodig.  Een plant die leeft bij verstoring waar wij maar al te vaak voor zorgen. Als hij een keer zich gevestigd heeft is bestrijding nodig om hen weg te krijgen ook op meer beschaduwde plaatsen.

Opslag onder larix al meerdere keren mechanisch bestreden door staatsbosbeheer. Maar hij staat er zo weer, tijd voor een geit. Een omgeving met veel dynamiek, door de bewerking van de grond komt er extra zuurstof in de grond waardoor de organischestof extra gaat verteren en veel voedingstoffen vrij in de grond komt. Een prima situatie voor de bospest.

Het is een in het voorjaarbloeiende struik met witte bloemen.

bloem detail prunus serotina

bloem detail prunus serotina

foto’s aanklikken voor vergrotingen

 

 

 

 

Voorbeelden van bospest als plaag en als onderdeel van een vegetatie.In het Mantingerveld bij de ijsbaan van Nieuw Balinge licht een heideveld/zandverstuiving waar de Amerikaanse vogelkers of bospest toch een ware plaag is getuigen de volgende foto’s. Wat hier het beste is om te doen is een lastige vraag. Als hij niet bestreden wordt kan hij zich hier enorm gaan vermenigvuldigen en misschien wel het hele terrein gaan bezetten. Mechanisch bestrijden (kappen) is een heel kostbare verhaal omdat de plant continu blijft uitlopen. Begrazing is misschien wel de enigste haalbare oplossing, dit is weer lastig bij relatief kleine stukken. Vooral grotere wilde dieren kunnen van afrasteringen last hebben etc.

zandduinen zaterdag 3 mei 2014

zandduinen zaterdag 3 mei 2014. op de voorgrond links onder in enkele kiem planten van de Bospest

zandverstuiving met bospest 2016

zandverstuiving met Bospest mei 2016

zandverstuivingheide 2016

zandverstuiving / heide mei 2016, de zelfde hoek als de bovenste foto.

4 Reacties op “Bospest

 1. Govre september 9, 2014 om 10:12 pm

  Hoezo pest? Is er iemand die last heeft van deze boom, behalve sommige mensen? Ik weet dat de naam veel gebezigd wordt en dat je ‘m denkelijk zo overneemt maar het is gewoon een duidelijk pionier. Ik zie Acersoorten niet anders gedragen. Ik zie overigens vrijwel overal heel veel Zomereik. Ook een plaag?
  Ik zie soms Pseudotsuga niks anders doen. En op sommige plaatsen geldt dit voor Sitkaspar en Abiessoorten. Tsuga kan ook enorm snel een bos “”overnemen”. En een leuke ondergroei vindt je niet onder een beuk. Alleen meer beuk (en wellicht fijnspar of weer die Tsuga).
  En je ziet dit steeds in bossen die weer eens “bewerkt zijn”. In een volgroeid, ouder en donkerder bos legt deze boom gewoon het loodje omdat ie veel schaduw niet trekt. Kijk eens bij de Emmerdennen in het donkere gedeelte van het bos: geen vogelkers.

  Gelukkig is er een omslag te zien, dat de boom als volwaardige bosboom wordt gezien en men deze ook gewoon laat groeien. Na verloop van tijd wordt dit bos een gemengd bos.

  • alexandredallali@gmail.com juni 3, 2019 om 10:06 am

   je vergeet heel veel aspecten hier, het is een invasieve soort, het wordt niet gegeten door het wild door de het hoge cyanide gehalte, het verdrijft inheemse soorten. dat is zeker een pest. en ja een bos oud laat worden zou idd een situatie veroorzaken waar de ondergroei zal worden onderdrukt alleen is er in nederland vooral kap bos wat beheerd wordt als natuur maar ook als hout productie en dit is ook gewoon een grote inkomsten bron voor het natuur beheer dus dat kan je niet opeen stoppen.

   • alexandredallali@gmail.com juni 3, 2019 om 10:07 am

    en een oude bos heeft een super lage biodiversiteit en vaak is de doelstelling een hoge biodiversiteit creeren door middel van bosverjonging.

   • wimvanderneut juni 3, 2019 om 11:15 am

    De biodiversiteit van een oudbos zit vaak in de paddenstoelen etc en vogels en insecten, vaak in de boomkruin. Valt niet erg op maar is er weldegelijk. Is het bos groot genoeg dan kan er een openplek worden gecreerd voor meerdere biotopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: