Pontische rododendron, Rhododendron ponticum

Een wintergroene langlevende uitheemse struik uit zuidelijk Europa. Hier geïntroduceerd om zijn bloemen pracht en hij blijft ook wintergroen. Werd vroeger veel aangeplant op buitenplaatsen en landgoederen. Op sommige plaatselijk is hij hier verwilderd en doet dit soms op agressieve wijze. Vormt dan een derivaatgemeenschap. Dit is een plant die het grootste gedeelte van een standplaats of onderbegroeiing overneemt terwijl hij daar niet echt thuis hoort bv bospest.

bloem rhododendron

Groeit op veenachtige zandgronden met een organische strooisel laag in de halfschaduw van  een loofbos of op een beschutte schaduw rijke plaats. Als hij aan voldoende vocht kan komen accepteert hij meer zon. Kan erg lijden van de droge wind uit het oosten vooral bij zware vorst. Kiemt op een kale zanderige plaats. Belangrijker is zijn vegetatieve vermeerdering door afleggers (takken die op de grond liggen en dan wortels zetten). Wordt dan een forse brede tot wel 5 meter hoge struik. Waar geen plant onder kan groeien mede ook door zijn bladstrooisel de bovenlaag van dit strooisel is grof en droog. Langzaam neemt hij de standplaats voor zichzelf in beslag. Bloeit aan het einde van de lente en geeft soms een tweede bloei in de zomer. In de schaduw geeft hij aanmerkelijk minder bloemen.


Ook andere rhododendrons kunnen het goed doen in het bos, in dit geval een witte. Alleen hebben ze geen agressief vermeerderingsgedrag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: