Oude eiken in het Drents Friese Wold

In het Drents Friese Wold bij Diever staan heel oude eiken waarvan één eik er echt uitspringt als echt oud. Er staan er meer waarvan zeker verwacht kan worden dat ze ook oud zijn. Hoe oud dit is zo moeilijk in te schatten. Een eik die bijna niet meer groeit geeft hele kleine jaarringen maar blijft vitaal genoeg om nog vele jaren mee te gaan. Deze eiken hebben heel wat mee gemaakt zijn begonnen als solitair waarschijnlijk op een heideveld. Nu staan ze in een jongbos. Is geen probleem voor ze, de grond is arm genoeg om te voorkomen dat ze weg geconcurreerd worden. Meer over deze boom op Monumentale bomen.
Ook deze side durft geen schatting te maken, een gok meer als drie eeuwen.

 

De oudste eik, aan het blad en de hoeveelheid hiervan kunnen we zien dat hij goed gezond is ook de overgroeide wonden geven aan het nog prima gaat met deze boom geen diepgaand geld verslindend onderzoek nodig. De afgebroken tak en het afgevallen hout op de bodem geven ook weer aan dat de boom oud is

Een boom laat takken die minder produceren afsterven. Elke standplaats heeft maar een beperkte biomassa. Bij een zo dikke tak duurt dit proces decennia.

Bij deze oude eik liggen ook eerder afgevallen takken overgroeid met mos, ook weer een proces van decennia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: